Офіційний сайт Новосанжарської районної ради  |   39300, смт. Нові Санжари, вул. Центральна, 23   |   тел. 3-25-30, тел/факс 3-14-09
E-mail:
Прийом громадян    |    Вакансії    |    Новини    |    Фотогалереї    |    Контакти


Ми в соціальних мережах:


Забруднена нітратами вода – небезпека для здоров’я людини!

Опубліковано: 26.02.2019 15:28
  
 
Забруднена нітратами вода –
небезпека для здоров’я людини!
Питання, щодо забезпечення населення якісною та безпечною питною водою належить до найбільш соціально значущих, оскільки безпосередньо впливає на стан здоров’я населення та визначає ступінь епідеміологічної безпеки. На жаль, вода з колодязів, на відміну від водопровідної, зовсім не захищена від забруднення, а недоброякісна колодязна вода може стати причиною розповсюдження таких інфекційних захворювань як вірусний гепатит, дизентерія, черевний тиф, холера, а також отруєння нітратами.
 
Однією з найнебезпечніших хвороб,  яку може викликати вживання води з високим вмістом нітратів, є метгемоглобінемія.
                         Що таке метгемоглобінемія?
Водно-нітратна метгемоглобінемія — це захворювання, пов’язане з вживанням води, що містить високу концентрацію нітратів, яка перевищує встановлені санітарними правилами норми (більше 50 мг/дм3). При потраплянні в шлунково-кишковий тракт нітрати під впливом кишкової мікрофлори відновлюються до нітритів. Саме ці речовини і є небезпечними для людини. Нітрити з’єднуються з гемоглобіном та утворюють метгемоглобін, який “блокує” основну функцію гемоглобіну — перенесення кисню з легень в тканини організму. Через це виникає кисневе голодування тканин.
                        Для кого небезпечне це захворювання?
Групи підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята, віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм?. Чутливі до нітратів також особи похилого віку, хворі на анемію, люди із захворюваннями дихальної системи та хворобами серцево-судинної системи. Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо перших трьох років життя, пов’язаний, насамперед, із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. Фактором передачі вищезазначеного захворювання може бути овочевий сік, молочна суміш, що готуються на воді, забрудненій нітратами.
                         Які питні джерела найбільш небезпечні?
Найбільша імовірність захворіти на метгемоглобінемію — у людей, які користуються водою з децентралізованих джерел (колодязів, неглибоких свердловин). Водоносним горизонтом для таких питних джерел є ґрунтові води, які часто забруднюються поверхневими стоками від господарської діяльності людини, надвірних туалетів, вигрібних ям, відходів від утримання тварин, обробки полів азотовмісними добривами тощо. Все це є джерелами нітратів.
                         Як проявляється метгемоглобінемія?
У найбільш чутливих до отруєння нітратами дітей до 3-х років захворювання проявляється посинінням ділянок шкіри навколо рота, на руках та стопах, через що метгемоглобінемію ще називають “блакитним синдромом немовлят”. Відреагувати на нітрати може і шлунково-кишковий тракт — блювотою, проносом, підвищеним слиноутворенням. При прогресуванні хвороби може спостерігатись втрата свідомості, судоми, порушення серцевого ритму та навіть летальний результат.
                         Як вберегтись від гемоглобінемії?
Аби попередити виникнення цього небезпечного захворювання, необхідно:
Не вживати питну воду із колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники.
Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду, а саме: фасовану/бутильовану столову воду;
Дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо).
Відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення;
Територію поблизу колодязя (свердловини) утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;
З обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні чи органічні добрива;
За можливості якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком. Вміст нітратів у ньому низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів;
Вживати аскорбінову кислоту, ретинол (вітамін А, альфа-токоферол), вітамін Е, танін, цистеїн, які здатні послабити негативний вплив нітратів на людський організм.
     Важливо! Пам’ятайте, що кип’ятіння, відстоювання та значна частина побутових фільтрів не знижують вміст нітратів у воді, а інколи, навпаки, збільшують її токсичність. При оцінці якості води користуйтесь лише результатами лабораторних досліджень — навіть найпрозоріша на вигляд та найсмачніша на смак вода може бути значно забруднена нітратами. 
        
           Новосанжарське районне управління
           ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області
          
           Джерело http://polvet.gov.ua
 
 
 
 
 
 
 
 
Автор: Адміністратор
© 2011-2019
Офіційний веб-сайт Новосанжарської районної ради
Телефон: +38(05344) 3-25-30, Телефон/факс: +38(05344) 3-14-09
Розробка і підтримка — Полтава-Інформ
При використанні матеріалів сайту активне гіперпосилання на автора є обов’язкове